Nieuwsbericht participatie inwoners in het warmtebedrijf
We werken toe naar de oprichting van het warmtebedrijf. Binnen het nog op te richten warmtebedrijf is er ook ruimte voor inwoners van Dukenburg. Zij kunnen georganiseerd deelnemen – en zo invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering. Op dit moment is daarvoor 10% van het warmtebedrijf gereserveerd. Maar hoe kan die rol eruitzien? En wat vinden inwoners daarbij belangrijk?
Voor de zomer hebben we twee bijeenkomsten georganiseerd waarin we met bewoners van Dukenburg spraken over het toekomstige warmtebedrijf. Verschillende bewoners(organisaties) waren aanwezig en deelden hun zorgen en vragen, vooral over het proces richting het warmtenet, de kosten en de duurzaamheid. Deze bijeenkomsten waren de eerste stap in een langer proces.
De komende maanden organiseren we meerdere momenten in de wijk waarop we graag met meer inwoners uit Dukenburg in gesprek gaan. We nodigen hen uit om mee te denken over het warmtebedrijf en de rol die bewoners daarin kunnen spelen.
Woont u in Dukenburg en wilt u hierover meepraten? Stuur dan een mail naar Lotte Barrance (omgevingsmanager) via duurzaamwonendukenburg@nijmegen.nl. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws kan via onze nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief verschijnt zo'n 4 keer per jaar. Meld u hier aan voor de nieuwsbrief Aardgasvrij Zwanenveld. Lees hier de laatste versie terug van de nieuwsbrief Aardgasvrij Zwanenveld uit december 2024.
Nieuwsbericht: Warmtenet is en blijft de beste optie voor Dukenburg
Op 18 december heeft de gemeenteraad besloten over de nieuwe Warmtevisie voor Nijmegen. Hier vindt u een samenvatting van de Warmtevisie ‘Oude stad, nieuwe warmte’. Voor Dukenburg verandert er weinig ten opzichte van de plannen uit 2018. De gemeente Nijmegen blijft voor Dukenburg werken aan een warmtenet. Een collectief warmtenet is en blijft nog steeds een haalbaar en betaalbaar alternatief voor gas voor heel het stadsdeel. Een warmtenet is voor gebieden met flats de meest uitvoerbare optie om aardgasvrij te worden.
Wat betekent dat voor mij?
Woont u in Dukenburg dan hoeft u nu niet direct zelf aan de slag om uw koopwoning aardgasvrij te maken. Hou het nieuws over het warmtenet in de gaten. Isoleren is wel altijd een goed idee.
Waar staan we?
Er moet nog veel werk verzet worden om het warmtenet aan te leggen. De gemeente werkt op dit moment toe naar de oprichting van een publiek warmtebedrijf. We doen dit samen met het Gelders Warmte Infra Bedrijf (GWIB). De plannen voor het warmtenet en het publieke warmtebedrijf worden steeds concreter, maar zijn nog niet definitief. Naar verwachting wordt het warmtebedrijf rond de zomer van 2025 opgericht. De aanleg van het warmtenet vanaf de ARN kan dan volgens planning vanaf 2026 starten. Ook aan de invulling van de betaalbaarheid wordt nog hard gewerkt.
Uw stem in het warmtebedrijf
Binnen het nog op te richten warmtebedrijf is 10% voor inwoners gereserveerd. Dat betekent dat u in een groep kunt deelnemen en invloed kunt uitoefenen op het bedrijf. Eerder dit jaar gingen we in gesprek met een aantal inwoners(organisaties) uit Dukenburg over dit onderwerp. Dit najaar zijn we met meer inwoners in gesprek gegaan over het warmtenet. We hebben dit gedaan op een aantal centrale plekken in Dukenburg. Daarbij hebben we de vraag gesteld: welke rol zou u willen in het warmtebedrijf? Veel inwoners vinden deelname in het warmtebedrijf nog een ‘ver-van-hun-bed-show’. Ze zien zeggenschap, openheid en transparantie over prijzen en tarieven als belangrijk, maar staan minder open voor financiële deelname.
Wilt u hier meer over weten en uw mening kenbaar maken? Kom dan op 16 januari naar de inloopavond of neem contact op via e-mail. Meer daarover leest u hieronder. Heeft u interesse om een rol te vervullen in het warmtebedrijf? Ga erover in gesprek met Lotte Barrance (omgevingsmanager) en/of stuur een mail naar duurzaamwonendukenburg@nijmegen.nl.