Nijmegen gaat van het aardgas af

Waarom moeten we stoppen met aardgas?

Het klimaat verandert. Om de gevolgen te beperken, mag de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius stijgen. Dat hebben we in 2015 afgesproken in het klimaatverdrag van Parijs. Daarom moet de uitstoot van broeikasgassen omlaag. Dit kan door minder aardgas te verbranden. Daarnaast willen we in Nederland snel minderen met aardgas, zodat er geen nieuwe aardbevingen in Groningen komen. En om niet afhankelijk te zijn van (duur) aardgas uit andere landen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente heeft van de regering de taak gekregen om alle gebouwen in de gemeente aardgasvrij te maken. De gemeente wil ervoor zorgen dat iedereen een goed en betaalbaar alternatief heeft. En woningeigenaren helpen om een passende keuze te maken.

Zie ook onze webpagina's aardgasvrij Zwanenveld en Lankforst-Noord en de energietransitie.
 

Ben ik verplicht om met gas te stoppen?

U bent nog niet verplicht om geen gas meer te gebruiken. In de toekomst wordt dit waarschijnlijk wel verplicht. Per buurt komt er een plan waar inwoners aan kunnen bijdragen. In dat plan wordt een keuze gemaakt voor de beste manier om te verwarmen. Voor Zwanenveld en Lankforst-Noord is dat het warmtenet.

Met een eigen huis kunt u al starten met energie besparen en isoleren. En voor warmte een andere keuze maken. Bijvoorbeeld een warmtepomp. Regelmatig zijn er acties waarmee u samen met andere Nijmegenaren een stap kunt zetten richting een aardgasvrij huis. Zie hiervoor de website van het Energieloket Nijmegen.

Heeft u een huurwoning? Zie onze pagina met mogelijkheden voor huurders.

Waarom een warmtenet?

Zwanenveld en Lankforst-Noord zijn de eerste twee wijken in Nijmegen die overstappen op een toekomst zonder aardgas. In 2022 is hiervoor een Wijkwarmteplan gemaakt. Hieruit bleek dat een warmtenet de beste optie is. Dit systeem levert betaalbare warmte aan veel mensen tegelijk. Dukenburg heeft veel flats en ligt dicht bij een duurzame warmtebron, namelijk de afvalenergiecentrale ARN.

Warmtepompen zijn door de vele flats geen goede oplossing voor de hele wijk. Voor de laagbouw is dit wel een mogelijkheid, maar als er te veel warmtepompen komen, is er meer elektriciteit nodig dan nu geleverd kan worden. Daarnaast zijn er in Dukenburg veel woningen van woningbouwverenigingen. Dit maakt een warmtenet haalbaar omdat veel woningen tegelijk kunnen worden aangesloten.

Groengas of waterstof

Overstappen op groengas is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Hiervoor is er namelijk biogas nodig. Op dit moment is er nog maar heel weinig biogas beschikbaar in Nederland. En het biogas dat er is, wordt niet alleen bij het andere gas in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en in de industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar. Daarom is biogas voor die bedrijven hard nodig om duurzamer te worden.

Meer over groengas op de website van Milieu Centraal

Bij waterstof ligt het probleem net iets anders. De verwachting is dat tot 2050 groene waterstof erg schaars blijft. Dit zal als eerste in de zware industrie en logistiek gebruikt worden. Huishoudens zullen pas als laatste aan de beurt zijn. Waterstof is ook een stuk duurder dan aardgas. Daarom is het waarschijnlijk dat waterstof over tientallen jaren nog nauwelijks gebruikt zal worden om woningen te verwarmen.

Meer over waterstof op de website van Milieu Centraal

U kunt niet terug naar gas

Gas wordt nu nog gebruikt, maar in 2050 niet meer. Zodra u overstapt op het warmtenet, wordt de gasleiding afgekoppeld. Als u een eigen huis heeft, kunt u het warmtenet weer afkoppelen en kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp.