Ik ben eigenaar van mijn woning
Ook woningeigenaren uit Zwanenveld en Lankforst-Noord kunnen op termijn aangesloten worden op het warmtenet. Wanneer de leidingen van de ARN er liggen (naar verwachting in 2026) kunnen woningeigenaren in Zwanenveld en Lankforst-Noord een aantal jaren daarna gebruik gaan maken van het warmtenet.
Woont u in Zwanenveld of Lankforst-Noord, dan houden we u op de hoogte over de ontwikkeling van het warmtenet. U hoort dan ook wat u zelf kunt doen en wanneer u mee kunt denken. Woont u in Aldenhof, Lankforst Zuid, Malvert, Meijhorst of Tolhuis dan hoeft u nog niet zelf aan de slag om uw woning aardgasvrij te maken. U Kunt wel alvast (verder met) isoleren. Maak een afspraak met de adviseur Duurzaam Wonen van de gemeente voor meer informatie over het verduurzamen van uw woning.
Ik moet mijn cv-ketel binnenkort vervangen
Moet u binnenkort uw cv-ketel vervangen? Als uw ketel binnen 2 jaar vervangen moet worden, kunt u overwegen om de ketel te vervangen en eventueel een hybride warmtepomp (gaat 15 jaar mee) te installeren. Deze kan in de overgangsperiode goed van pas komen en heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar. Bij twijfel kunt u ook kiezen voor een hybride ketel of een ketel huren als tijdelijke oplossing.
Voor specifiek energieadvies op maat raden u aan om een afspraak te maken met de adviseur van het Energieloket.
Warmtepomp of warmtenet?
Heeft u een eigen huis? Dan heeft u de vrijheid te kiezen voor een andere aardgasvrije oplossing zoals warmte via een warmtepomp. U kunt een afspraak maken met de adviseur Duurzaam Wonen van de gemeente. Hij kijkt met u mee naar wat voor u het slimst is. Uiteindelijk werkt u toe naar een huis zonder gasaansluiting: via het warmtenet óf een hybride warmtepomp.
Warmtepomp
Heeft u een eigen huis, dat goed geïsoleerd is en voldoende warmte geeft? Dan kunt u in plaats van gas een warmtepomp gebruiken als er nog genoeg ruimte is op het elektriciteitsnet. Een warmtepomp is een elektrisch systeem dat warmte haalt uit lucht, water of de bodem. Het is mogelijk, bijvoorbeeld voor bedrijven, om dit te combineren met een Warmte Koude Opslag (WKO). Een WKO is een soort batterij waarbij de warmte voor langere tijd kan worden opgeslagen in de bodem.
Voordelen:
- Met een warmtepomp kunt u zelf kiezen voor een energiemaatschappij
- Met een warmtepomp kunt u ook uw huis met koel water koelen
Nadelen:
- U bent zelf verantwoordelijk voor het kopen van en het onderhoud aan een warmtepomp. Na zo’n 15-20 jaar moet u een nieuwe warmtepomp kopen
- Een warmtepomp heeft veel elektriciteit nodig. Omdat het drukker wordt op het elektriciteitsnet kan het zijn dat er storingen ontstaan als er veel vraag is naar elektriciteit. Dat noemen we netcongestie. Als iedereen een eigen warmtepomp zou hebben, is er niet genoeg elektriciteit in het net om ze allemaal tegelijkertijd draaiende te houden
- De prijs van een warmtepomp is hoger dan de prijs van een aansluiting op het warmtenet
- Een warmtepomp heeft best veel ruimte nodig in huis
- Als de warmtepomp uitvalt, bent u niet zeker van warmte
- Een warmtepomp maakt geluid
- De warmte van een warmtepomp heeft een lage temperatuur. Uw huis moet goed geïsoleerd zijn en meestal heeft u nieuwe (of meer) verwarmingen nodig. Anders kan het zijn dat uw huis niet goed warm wordt of blijft.
- Warmtepompen vragen veel capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. Die capaciteit is vaak nog niet beschikbaar. Hiervoor moet de netbeheerder het netwerk eerst uitbreiden
Energieloket Nijmegen: energie besparen en isoleren
Het Energieloket Nijmegen helpt u met het duurzamer maken van uw huis. Het loket geeft advies voor uw situatie, zodat u precies weet welke energiebesparende maatregelen u het beste kunt nemen. Van grote maatregelen (zoals vloerisolatie) tot kleine maatregelen (zoals een tochtstrip bij lekkende kieren). Met deze maatregelen bespaart u energie en dus kosten. Tegelijkertijd verhoogt u uw wooncomfort.